Studiereizen

[Reisverslag] Monika op studiereis naar Noorwegen

24 juni 2024 - leestijd: 12 minuten

Om de beste reizen voor u samen te stellen ontdekken wij ook zelf regelmatig de wereld. Monika van Pelikaan Reisbureau Breda ging dit keer mee op de studiereis van Fox Reizen naar Noorwegen. Hier heeft ze verschillende steden mogen ontdekken, bijzondere activiteiten gedaan en vooral heel veel mooie natuur gezien. De koffer is ingepakt, de goede wandelschoenen zijn aan, paspoort is in de hand en nu, op naar Noorwegen!

Dag 1 | Van Amsterdam naar Stavanger

Vanaf Amsterdam vlieg je in een uur en twintig minuten naar Stavanger. Na aankomst stappen we in de bus die ons naar het Forum hotel in Stavanger brengt. Hier mogen we even binnen kijken. Onderweg passeren we de Swords in rock, een herdenkingsmonument in de Hafrsfjord. Het Forum hotel is pas gerenoveerd en heeft vanaf het restaurant op de 21ste verdieping prachtig uitzicht over de stad. Het ligt iets buiten het centrum, maar met de huurfietsen die ze aanbieden ben je zo in de stad!

Zelf verblijven we in het Thon Hotel Stavanger. Het hotel heeft een modern design en elke ochtend schuif je aan voor een gezond ontbijtbuffet. We leggen de koffers in de kamers en duiken snel het centrum van Stavanger in.

Stavanger is een levendige stad met een lange geschiedenis, gelegen aan het Lysefjord. We maken een stadswandeling om zo de leuke straatjes en het historische stadshart te ontdekken. In de kleurrijke Øvre Homegate vind je talloze gezellige cafés, boetiekjes en galerieën. In de volksmond wordt dit straatje ook wel Faregaten genoemd, wat letterlijk ‘kleurenstraat’ betekent. In het oude centrum van Stavanger vind je ook de grootste collectie aan houten huizen van Europa. Voor een heerlijke lunch loop je binnen bij No 18 Kulturkafe.

Stavanger ligt aan de Lysefjord, vooral bekend van de ‘Preekstoel’, een rotsplateau dat maar liefst zeshonderd meter boven de omgeving uittorent. Het is een stevige klim van ongeveer twee uur. Wij deden het echter iets rustiger aan en stapten aan boord van een cruiseboot om het enorme plateau vanaf het water te bekijken. Onderweg spotten we watervallen van honderden meters hoog, oude bergboerderijen en grazende geiten tussen de rotsen.

‘s Avonds was er een tafel voor ons gereserveerd in het restaurant Fisketorget. Wat hebben we daar een heerlijke vissoep gegeten. Echt een aanrader! Het restaurant is leuk gelegen, aan de haven van Stavanger. In de avond was de sfeer aan de haven heel gezellig met allerlei verschillende terrasjes.

Onze tip: In de maanden mei tot en met september zijn er verschillende events in de stad zoals een ginfestival en muziekfestival. Check online welke events er zijn en waar.


Stavanger

Dag 2 | Van Stavanger naar Røvær

Na een vroeg ontbijt stappen we met koffer en al de bus in naar Haugesund. Haugesund is de stad van de filmfestivals. De stad heeft een rijke geschiedenis en tijdens het Vikingfestival in juni worden er openluchtvoorstellingen gegeven waarbij het leven van de Vikingen wordt nagebootst. De haven van Haugesund is het bruisende deel van de stad en het ligt vlak bij het authentieke centrum. Al van oudsher is Haugesund dé plek om te vissen en waar veel schepen in de haven liggen.

Nadat we Haugesund hadden ontdekt, vertrokken we met de ferry naar het eiland Røvær, waar we een klein half uurtje later aanmeerden. Daarna maakten we een wandeling van 2 uur over het eiland, onder leiding van een gids.

Røvær biedt tal van activiteiten, waaronder vissen en kajakken, maar ook excursies als met een RIB boot een viskwekerij bezoeken. Ook wij mochten mee op de RIB boot, ontzetten leuk en zeker een aanrader. Op het strand van Lothestranden kan je heerlijk uitwaaien en in de zomer wordt het strand volop gebruikt om te zonnebaden, zwemmen, picknicken en barbecueën.

We verblijven in het Røvær Kulturhotell dat prachtig aan het water ligt. Het is een kleinschalig familiehotel, met slechts 16 kamers. De kamers hebben allen een privé-badkamer. Gasten kunnen roeiboten huren als ze willen gaan vissen en op het nabijgelegen strand vind je een barbecue en volleybalveldje. Het hotel gaat binnenkort renoveren en uitbreiden met kamers. Persoonlijk vind ik dit wel jammer, want het kleinschalige was net zo leuk.

Met zijn 80 inwoners is Røvær zeker de moeite waard om te bezoeken. De bewoners zijn er bijzonder vriendelijk en zeer gastvrij. Het eiland leent zich prima om even heerlijk tot rust te komen. Om weer terug naar het vasteland te gaan is er een elektrische ferry die negen keer per dag gaat.


Røvær

Dag 3 | Røvær – Bergen

Na het ontbijt voeren we terug naar Haugesund om vanuit hier, met het openbaar vervoer naar Bergen te gaan. Het openbaar vervoer is voor ons een mooie luxe touring bus. Voor je het weet waren de drie uur voorbij.

Na aankomst in Bergen maakten we vervolgens een stadswandeling met een gids door de bekende Hanzewijk Bryggen. Bergen is na Oslo de op een na grootste stad van Noorwegen. Het is charmant en knus. Aan de kleurrijke kade staan de houten handelshuizen zij aan zij. Trek je vooral niets aan van het gezegde dat het er tweehonderd dagen per jaar regent: inwoners noemen het een ‘leugentje om bestwil’, zodat niet de hele wereld afreist naar hun geliefde stad. Maar het kan natuurlijk geen kwaad om je paraplu bij de hand te houden. Samen met de gids wandelden we door de historische wijk Bryggen, wat op de UNESCO werelderfgoedlijst staat. Tegenwoordig huisvest de werf een museum, winkels, galerijen en restaurants. Op slechts een steenworp afstand ligt Fisketorket, de levendige vismarkt die al sinds 1276 de lokale bevolking voorziet van het beste dat de zee te bieden heeft. Tegenwoordig is het één van de best bezochte markten van Noorwegen met vers fruit, groenten, typische Noorse producten zoals rendiervlees handwerk en souvenirs. Het is erg leuk om er te wandelen.

Na de wandeling door Bryggen stapten we op de (elektrische) fiets en toerden we met een gids door de smalle straten in het oude deel van Bergen. Elektrische fietsen huren is zeker een aanrader met al die hoogteverschillen. Na onze fietstocht werden we verwacht bij Magic Hotel Kløverhuset voor een bezichtiging van het hotel. Het hotel heeft een mooie moderne en warme inrichting. De ligging van het hotel is heel goed, op slechts 400 m van Brygge. Ons overnachtingshotel voor deze nacht is het moderne Zander K Hotel. Het hotel is een omgebouwde parkeergarage en ligt naast het treinstation van Bergen in de buurt van het centrum.

Bergen wordt de stad tussen de zeven bergen, de ‘syv fjell’, genoemd. Een van de bergen waaraan de stad deze naam dankt is Fløyen. Om op de top te komen kan je gebruikmaken van een kabelbaan, Fløibanen. Dit deden wij dan ook. Binnen zes minuten stonden we in een keer op 420 meter hoogte op de top van de Fløyenberg, ofwel ‘het dak van Bergen’. We hebben genoten van het uitzicht dat je vanaf hier hebt over de stad en het bergachtige landschap.

Onze tip: Ga eten bij restaurant Bryggen Tracteursted, dit restaurant is gevestigd in een oud pand met typische Noorse inrichting.


Bergen

Dag 4 | Bergen – Ulvik

We ontbijten weer vroeg want de bus vertrok om zeven uur richting Nordheimsund, gelegen aan het Hardangerfjord. Voor dit traject maken we gebruik van de BergenCard. De BergenCard is een kortingskaart voor activiteiten, museums en attracties. Ook rijd je gratis in de bussen van Skyss in de regio van Bergen met deze kaart.

In Nordheimsund stapten we op de Hardangerfjordcruise waarmee we door het overweldigend mooie Hardangerfjord naar Ulvik voeren. Ulvik is een schilderachtig dorpje gelegen in een beschutte hoek van de Hardangerfjord. Onderweg hiernaartoe passeren we de bekende Hardanger brug.

In de lente zijn de heuvels van de Hardangerfjord bezaaid met witte bloemen en in de herfst zie je één en al fruit. De streek rond het Hardangerfjord levert dan ook zo’n 40% van het Noorse fruit op, waaronder heerlijke appels, waarvan dan weer appelcider wordt gemaakt. In de middag hadden wij een ‘Fruit and cider’ excursie met lunch op het programma. We hebben drie verschillende cider farms bezocht en verschillende ciders mogen proeven.

Wij overnachten in het Brakenes hotel dat een fantastische ligging heeft aan het prachtige Hardangerfjord. Het hotel wordt omringd door bergen en de zee. Wanneer je hier wenst te verblijven adviseer ik je een kamer met uitzicht op het fjord te nemen. Dan geniet je ook nog eens iedere avond van een adembenemende zonsondergang. Verder is er een buitensauna en een hottub en een binnenzwembad.


Fruit and cider excursie

Dag 5 | Ulvik – Voss

Vanuit Ulvik namen we met de BergenCard de bus naar Voss. Voss heeft een klein, maar gezellig centrum met enkele mooie souvenirwinkels. De kerk Vangskyrkja is heel erg mooi en vanaf hier maak je een prachtige wandeling naar de Bordalsgjelet kloof. Wij pakten de kabelbaan naar de bergtop Hangur. In slechts 9 minuten stonden we op de top van Mount Hanguren (820m. hoog). We genoten van het spectaculaire uitzicht over de omgeving. Op de top van de berg zit het Hangurstoppen restaurant, een heerlijke plek om te lunchen en tegelijk het uitzicht te bekijken. Het is ook mogelijk om vanuit hier een wandeling te maken.

De omgeving van Voss is vooral bekend vanwege de vele outdoor activiteiten die hier mogelijk zijn. Zo ga je hier in de wintermaanden skiën en in de zomer raften. Dit laatste hebben wij ook gedaan. Vanaf rivier Vosso kregen we uitleg en benodigde instructies en daarna kon het echte werk beginnen. De tocht begon in rustig water en we voeren ongeveer 7 kilometer naar het Evangermeer. Onderweg belanden we in diverse kleine stroomversnellingen met golven en draaikolken. Tussendoor deden we ook een zwemtest om te checken of je zelf naar de overkant kan zwemmen mocht je overboord vallen. Het was een pittige tocht, maar ontzettend leuk!

Onze overnachting was in hotel Scandic Voss. Het hotel heeft een gunstige ligging naast het treinstation en gondel. Het hotel beschikt over 215 kamers, een restaurant, bar met buitenterras, fitnesscentrum, sauna en meeting rooms. Het is een net hotel, met in de kamer handige opbergruimtes voor sportspullen. Ideaal voor als je hier in de wintermaanden bent en gaat skiën op de naastgelegen pistes van Vossevangen.


Voss

Dag 6 | Voss – Sognefjord

Zoals elke dag vertrokken we weer na het ontbijt met de bus, dit keer naar Gudvangen. Na een uurtje rijden kwamen we aan en stapten we op de twee uur durende cruise naar Flåm. Per elektrische boot voeren we door de Nærøyfjord, een van de nauwste fjorden in Europa. We dachten dat we al veel moois hadden gezien, maar deze tocht was weer adembenemend mooi. Na aankomst in Flåm Village hadden we een hotel bezichtiging in het Flåmsbrygga Hotel. Het Flåmsbrygga Hotel is centraal gelegen, heeft een gezellige sfeer en is in Viking stijl ingericht.

Met de Flåmsbana maakten we een spectaculaire treinrit naar Vatnahalsen, gelegen op 820 meter boven de zeespiegel. De spoorweg is slechts 20 kilometer lang, maar met een stijging van 865 meter is het één van de steilste spoorlijnen ter wereld. De trein klimt in ongeveer een uur tijd langs hoge bergpieken, diepe valleien en watervallen. We reden door vele tunnels en maakten tussenstops bij verschillende haltes. Een van die stops was bij de 669 meter hoge waterval Kjosfossen. We stapten uit en genoten van het spectaculaire uitzicht. Hoe we beneden kwamen? Met de zipline! Weer beneden stapten we op de mountainbike en fietsen we via de Rallarvegen terug naar Flåm. De Rallarvegen werd vroeger gebruikt door arbeiders om het spoor te onderhouden, maar fungeert nu als wandel- en fietspad. Via haarspeldbochten slingerden we in een uurtje naar beneden!

Na het inleveren van onze fietsen, namen we de Expressboot naar Balestrand. Balestrand is een idyllisch stadje in de Noorse provincie Sogn og Fjordane aan de Sognefjord. Dit is het langste fjord van Noorwegen. Omdat het plaatsje aan het begin van de fjord ligt is het omgeven met hoge bergen wat een prachtig uitzicht op het schitterend landschap geeft. Het fjord, de watervallen en de bergen maken dit dorp en omgeving een gewilde bestemming om naartoe te gaan.

Bij aankomst in Balestrand maakten we ons op voor een wandeling naar Ciderhuset. Tijdens het zomerseizoen vinden in Ciderhuset ciderproeverijen plaats en leer je meer over de authentieke methode die zij gebruiken om cider te maken.

Bij terugkomst in het hotel worden we welkom geheten door Sigurd Kvikne, eigenaar van het hotel, die ons een korte rondleiding gaf, voor we mochten aanschuiven voor het diner buffet. Het Kviknes Hotel is een viersterrenhotel en biedt een prachtig uitzicht op de omliggende bergen en de kustlijn van de Sognefjord. De kamers zijn elegant ingericht en zijn van alle gemakken voorzien. Het restaurant serveert traditionele Noorse gerechten, bereid met lokale, biologische ingrediënten. Verder heeft het hotel een spa- en wellnesscentrum en biedt het de mogelijkheid om te gaan fjordvissen. Leuk feitje het hotel is al verschillende generaties lang in handen van 1 familie.


Nærøyfjord

Dag 7 | Balestrand – Bergen – Amsterdam

In de ochtend kregen we als verassing een tocht per RIB boot aangeboden. Hierna gingen we aan boord van de Expressboot naar Bergen. De Expressboot naar Bergen duurt 4uur, maar dankzij alle hapjes en drankjes aan boord vloog de tijd voorbij. Ook geniet je op het buiten dek van de prachtige uitzichten. Dit kan binnen natuurlijk ook dankzij de grote panoramaramen. Na aankomst in Bergen stond er een privé transfer voor ons klaar om ons naar de luchthaven te brengen. Met KLM vlogen we vanaf Bergen weer terug naar Amsterdam.


Balestrand

Wilt u ook eens naar Noorwegen?

Wat een reis en wat een avontuur! Noorwegen is een prachtig mooi land en kan ik iedereen aanbevelen. Voor reizigers die houden van mooie natuur, actieve vakanties of juist rust zoeken, is Noorwegen een hele fijne bestemming. Een drankje drinken is er duur, maar maaltijden zijn qua prijs niet veel duurder dan in Nederland. Wilt u meer weten over deze prachtige bestemming? Maak een afspraak met Monika van Pelikaan Reisbureau Breda en zij vertelt u graag alles erover!

Afspraak maken

Bekijk blogoverzicht